Balon Intragastric

Programeaza o consultatie la numarul de telefon 0799 112 578 si vom alege impreuna care este cea mai buna solutie pentru ca tu sa poti ajunge la greutatea dorita.

Balonul intragastric in tratamentul obezitatii

Balonul intragastric (BIG) reprezinta o optiune de tratament miniminvaziv, endoscopic al obezitatii. Pentru rezultate optime se asociaza cu terapia multimodala si are drept scop modificarea stilului de viata si a comportamentului alimentar.


Ai o urgenta?

Programeaza-te!  Tratamentul endoscopic al obezitatii. Prezentare generala.

  BIG este o procedura endoscopica (non-chirurgicala), non-invaziva, temporara (reversibila). BIG este un balon de silicon care se plaseaza in interiorul stomacului pe cale endoscpica pentru o perioada de 6-12 luni, are un volum constant de 700-750 ml, mentinand stomacul destins, ceea ce favorizeaza aparitia precoce a satietatii dupa ingestia de alimente. Acest dispozitiv permite ajustarea comportamentului alimentar cu reducerea cantitatii alimentelor ingerate.
  Eficacitatea BIG este influientata de:

  • volumul balonului,
  • capacitatea gastrica,
  • durata tratamentului si nu in ultimul rand de
  • calitatea alimentelor ingerate.

  BIG este un balon de silicon cu o capacitate variabila (700-750 ml). Acesta se introduce prin cavitatea bucala, faringe, esofag pana in stomac printr-o procedura endoscopica efectuata sub anestezie generala in cadrul unei spitalizari de zi. Printr-un tub conector se umple balonul cu ser fiziologic si albastru de metil (acesta este util pentru depistarea precoce a spargerii balonului, situatie in care ,albastrul de metil se absoarbe din stomac si se elimina prin urina reprezentand indicatorul cromatic al complicatiei) sau cu aer, apoi se deconecteaza si ramane independent in stomac unde se mentine pentru o perioada variabilade 6-12 luni in functie de tipul balonului.

  Ulterior se extrage tot pe cale endoscopica sub anestezie generala cu intubatie orotraheala in cadrul unei spitalizari de zi.

  Evaluare preoperatorie- stabilire indicatie BIG

  Pacientul este supus initial unei evaluari clinice si paraclinice care are drept scop clasificarea obezitatii si depistarea afectiunilor asociate. Evaluarea se realizeaza in cadrul unei echipe multidisciplinare din care fac parte mai multi medici din specialitati diferite.

  Evaluarea clinica urmareste determinarea greutatii (kg), a inaltimii (m), a indicelui de masa corporala (BMI= kg/m²), a circumferintei taliei precum si a tensiunii arteriale si a frecventei pulsului.

  Evaluarea paraclinica consta intr-un set de investigatii care cuprind :

  • electrocardiograma
  • probe bioumorale (hemoleucograma, uree, creatinina, glicemie, trigliceride, colesterol (HDL), probe de coagulare ± ionograma si echilibrul acidobazic).
  • probe ventilatorii (pentru obezitate severa)
  • ecografie abdominala
  • endoscopie digestiva superioara ( se poate efectua ca prima parte a interventiei de montare a BIG)

  Evaluarile preprocedurale au drept scop aprecierea riscului de boala ( DZ , HTA, boala cardiovasculara) pentru a permite ulterior adoptarea unei conduite terapeutice adecvate.

  Un element foarte important al acestei etape il reprezinta evaluarea comportamentului alimentar si a compliantei la terapia multimodala. Succesul terapeutic este determinat de o corecta apreciere a acestora.

  Principiile actiunii BIG

  Pentru a intelege mecanismul de functionare al BIG in tratamentul obezitatii este necesara cunoasterea psihofiziologiei foamei si a satietatii in reglarea ponderalitatii. Se credea ca foamea este controlata din punct de vedere comportamental, in mod exact, prin durata (intervalul) dintre mese, dar nu si cantitatea (volumul meselor). In termeni comportamentali aceasta aserţiune se traduce prin faptul ca foamea este controlata in mod precis, dar saţietatea numai aproximativ. De fapt, saţietatea nu poate fi explicata numai prin nivelul glicemiei, ci si prin senzaţia de stomac plin (indiferent de valoarea calorica a conţinutului) si sapiditatea alimentelor. Studii experimentale si clinice au confirmat faptul ca distensia stomacului ca si mecanismul neuronal pus in activitate de stimularea directa a receptorilor gastrici ar constitui ,,determinanţi majori ‘’ai satietatii. Astfel BIG, prin distensia gastrica permanenta influienteaza in mod direct mecanismele satietatii si prin acestea indirect intervalul dintre mese, deci controlul comportamental al foamei.

  Tipuri de BIG

  In incercarea de a gasi o solutie terapeutica mai eficienta in conditiile unui discomfort cat mai mic, au fost concepute mai multe tipuri de baloane destinate montarii intragastrice in tratamentul obezitatii:

  • Balon de silicon umplut cu ser (usor de sesisat spargerea)
  • Balon de silicon umplut cu aer ( greutate redusa, senzatie de discomfort mai mica)
  • BIG ajustabil umplut cu ser ( ajustabil pe cale endoscopica)
  • BIG tip Reshape (sistem de doua baloane conectate umplute cu ser) (respecta forma stomacului, senzatie de discomfort mai mica).

  Intrucat unul din rolurile BIG este acela de a ajuta la adoptarea unui comportament alimentar adecvat pentru obtinerea si mentinerea greutatii corporale, este importanta durata tratamentului. Initial s-a considerat ca o perioada de 6 luni este necesara pentru atingerea obiectivului propus, dar ulterior s-a constatat ca aceasta nu este de fiecare data si suficienta. De aceea exista optiunea de a folosi baloane pentru perioade de 6 respectiv 12 luni. In general 6 luni sunt suficiente pentru a obtine o scadere ponderala convenabila ( in medie 35 % din excesul ponderal), dar 12 luni permit consolidarea acesteia si adoptarea unui nou stil de viata cu privire la comportamentul alimentar si activitatea fizica, pentru a favoriza mentinerea noului BMI dupa indepartarea balonului.

  Stabilire indicatie BIG

  Tratamentul obezitatii prin metoda endoscopica (BIG) este recomandat la pacientii cu BMI 30-40 kg/m². Complianta la dieta si supraveghera ulterioara este obligatorie pentru aceasta metoda terapeutica.

  Alegere tip BIG

  Dupa evaluarea preoperatorie completa, medicul va recomanda tipul de balon indicat. Acesta este selectat pentru fiecare pacient in parte in functie de excestul ponderal, patologia asociata, obiceiurile alimentare si complianata la tratament.

  Montare BIG- procedura endoscopica

  Pregatirea preoperatorie presupune repaus digestiv complet 6 ore preprocedural. Interventia se realizeaza de rutina sub sedare intravenoasa, rareori fiind necesara anestezia generala cu intubatie orotraheala.

  Tehnica: Dupa o evaluare endoscopica completa esogastroduodenala, introducerea balonului intragastric este ghidata videoendoscopic. Apoi, umplerea balonului cu ser fiziologic si albastru de metil sau aer se face prin tubul conector sub contol vizual, urmand detasarea tubului cu abandonarea intragastrica a balonului si un ultim control.

  Conduita postoperatorie. Hidratarea per os se incepe la o ora postoperator in limita tolerantei, asociata cu completarea hidratarii prin perfuzii endovenoase si cu tratament antisecretor si antispastic in functie de simptomatologie.

  Evenimente adverse si complicatii BIG

  Postoperator pana la o saptamana pot aparea greata, varsaturile si durerile epigastrice. Acestea sunt determinate de contractiile stomacului care incearca, fara succes, sa evacueze continutul. Este perioada de acomodare cu “stomacul plin”. Se limiteaza aportul lichidian per os, se administreaza perfuzii endovenoase si se asociaza antisecretorii, antispastice si antialgice iv.

  Spargere balonului cu pierdera continutului poate favoriza migrarea acestuia in intestinul subtire cu aparitia simptomatologiei de ocluzie digestiva inalta: dureri abdominale si varsaturi abundente. Incidentul este semnalat initial de eliminarea urinara a albastrului de metil cu colorarea urinii. Endoscopia efectuata in urgenta cu extragerea balonului aflat inca in stomac permite evitarea migrarii acestuia care, o data produsa, impune interventie chirurgicala pentru extragere.

  Inflamatia mucoasei gastrice (gastrita acuta/cronica) se manifesta prin dureri epigastrice care impun prelungirea tratamentului antisecretor.

  Fenomenele de reflux gastroesofagian pot fi controlate prin ajustarea comportamentului alimentar (mese reduse cantitativ, evitarea bauturilor acidulate, mentinerea ortostatismului sau pozitiei sazand cel putin o ora postprandial) si tratament antisecretor si prokinetic.

  Halena fetida poate aparea ca urmare a aderarii resturilor alimentare la balon si poate fi evitata print-o dieta exclusiv lichidiana periodica ( ex: o zi pe saptamana).

  Conduita postoperatorie

  Dieta postoperatorie reprezinta cheia succesului scaderii ponderale la pacientii cu BIG. Balonul faciliteaza respectarea unei diete stricte indispensabile in conduita postoperatorie. Asocierea exercitiului fizic accelereaza ritmul scaderii ponderale. O stransa colaborare cu echipa medicala (medicul endoscopist, nutritionist, psiholog, fizioterapeut) imbunatateste rezultatele tratamentului.

  Dieta consta in reducerea aportului de calorii cu 500-1000kcal/zi fata de dieta anterioara ceea ce permite o scadere in greutate cu 0.5-1kg/sapt.Pentru a nu forța organismul, este recomandata o reducere cu 500 kcal/zi a aportului caloric.

  Pricipii de baza ale dietei (recomandate de majoritatea studiilor)

  • Reducerea aportului caloric furnizat de lipide la mai putin de 30% din dieta (mai ales de cele saturate)
  • Reducerea glucidelor simple in favoarea celor complexe
  • Cresterea cantitatii de fibre alimentare si lipide polinesaturate
  • Reducerea colesterolului cu 300mg/zi

  Cele mai multe studii recomanda dieta hipocalorica hipolipidica pentru ca are eficienta cea mai buna pe termen lung, fara reactii adverse notabile.

  Reguli de conduita alimentara la pacientii cu BIG

  • Mancati alimente cu continut caloric redus
  • Reduceti cantitatea de alimente ingerate la fiecare masa
  • Nu asociati ingestia de lichide in timpul mesei (accelereaza golirea stomacului si intarzie senzatia de satietate)
  • Hidratati-va corespunzator, la distanta de cel putin 30 de minute postprandial. Folositi apa pentru hidratare, sau lichide fara continut caloric: ceai neindulcit, supa.
  • Mestecati indelung (potenteaza senzatia de satietate si reduce cantitatea alimentelor ingerate)
  • Consumati periodic dieta lichidiana, cu lichide cu continut caloric redus (ex o zi pe saptamana), contribuie la crestera ritmului scaderii ponderale si evita aparitia halenei

  Efortul fizic. Se recomanda minim 30 de minute de efort fizic zilnic de intensitate moderata. Tipuri de efort fizic: mers pe jos in ritm rapid, alergare, inot, mers pe bicicleta. Sunt de evitat activitatile sedentare in timpul liber: televizor, computer.

  Urmarirea postoperatorie. Este de evitat evaluarea prea frecventa a scaderii ponderale. Ritmul de o data pe saptamana este unul convenabil. Sunt indicate vizite periodice la medic ( una pe luna) pentru a aprecia si ajusta ritmul scaderii poderale, a supraveghea dieta si activiatea fizica, a sesiza si trata eventualele fenomene adverse.

  Extragerea BIG- procedura endoscopica

  Pregatirea preoperatorie presupune dieta lichidiana 24 ore si repaus digestive complet 6 ore preoperator. Interventia se realizeaza sub anestezie generala cu intubatie orotraheala (pentru a preveni aspiratia in arborele traheobronsic a serului eventual scurs din BIG si neaspirat).

  Tehnica endoscopica. Dupa accesul endoscopului in stomac, se punctioneaza balonul si se aspira continutul acestuia in totalitate, apoi urmeaza extragerea per os a BIG. Interventia se incheie cu o evaluare endoscopica esogastroduodenala.

  Conduita postoperatorie. Se va relua alimentatia cu lichide si solide la o ora postoperator, cu respectarea obiceiurilor alimentare dobandite pe durata mentinerii BIG.


  PLATA IN RATE

  MONTARE BALON INTRAGASTRIC
  • Consult preoperator200 lei
  • Pachet operatie (toate analizele preoperatorii incluse)10758 lei
  • Primul control postoperatorGRATUIT
  • Restul controalelor200lei

  Programeaza acum
  PLATA IN RATE

  EXTRAGERE BALON INTRAGASTRIC
  • Consult preoperator180 lei
  • Pachet operatie (toate analizele preoperatorii incluse)5450 lei
  • Primul control postoperatorGRATUIT
  • Restul controalelor180 lei

  Programeaza acum


  Disclaimer


  Rezultatele pierderii în greutate pot varia în mod individual pe baza unor variabile ce tin de varsta, sex, obiceiuri de viata si alimentare, nivelul de exercitiu fizic zilnic.
  Date contact

  Adresa
  Spitalul Medicover – Str. Pechea nr. 8, Sector 1, Bucuresti

  Programari & Consultatii
  0799 112 578

  E-mail: dr.mihaiionescu@gmail.com


  Abonare newsletter


  Inscrie-te la newsletterul nostru pentru a primi toate noutatile si reducerile oferite de catre echipa Interventii-Obezitate.ro.   Copyright by Interventii Obezitate 2020. Toate drepturile rezervate.

   Call Now Button