,

Cum gresim cand ne hranim copiii

AdobeStock_404459065-1200x800.jpeg

„Doar asta vrea sa manance!”
…va suna cunoscut? Am auzit asta foarte des din gura parintilor, hranindu-si copii. Care sunt principalele greseli pe care le fac parintii in raport cu alimentatia copiilor?

 

Nu mai goniti copiii afara din bucatarie! Desi intesata de cutite, obiecte ascutite, apa clocotind si tot felul de mici pericole aparente, exista studii care dovedesc ca implicarea copiilor in pregatirea meselor, ii va face pe acestia mult mai receptivi in a incerca alimente noi(in general legume si cereale, care de obicei sunt respinse de cei mici.

Fara insistenta si recompense! Nu mai presati copii sa manace anumite alimente, oferindu-le in schimb desert la final sau timp de stat in fata televizorului. In acest sens exista studiI care arata ca, in timp, copii vor dezvolta reticenta sau repulsie fata de alimentele pentru care sunt recompensati, ca sa nu mai vorbim de greseala fata de a recompense copii cu dulciuri. Evitati recompensele alimentare si nu puneti presiune pe inca un dumicat sau tip de alimente. Expuneti copilul la alimente sanatoase(puneti-le pe masa) dar nu-I presati caci copilul mai degraba imita decat sa asculte parintele. Exemplul personal este foarte important. In general nu recompensati copii cu dulciuri sau sucuri dulci.

Păstrarea „lucrurilor bune” pe raftul de sus! In general părinții se îngrijorează că copiii se vor indopa cu bunătăți, așa că adesea le ascund sau asaza sau pe un raft înalt. O mare parte de cercetări arată că dacă un părinte restricționează un aliment, copiii ajung sa si-l își doresc mai mult. In consecinta, copiii a căror hrană este restricționată acasă sunt mult mai predispuși să abuzeze de ele când au acces la ele in afara casei. Nu aduceți în casă alimente pe care simțiți nevoia să le restricționați. În schimb, cumpărați gustări sănătoase și oferiți copiilor acces la dulapurile cu alimente.

Ținerea de diete în fața copiilor! Copiii sunt atenți la preferințele alimentare ale părinților  și este mult mai probabil să încerce alimente dacă isi vad parintii mănâncându-le. Un studiu Rutgers privind preferințele alimentare ale părinților și copiilor a constatat că preșcolarii aveau tendința sa placă sau respingă aceleași fructe și legume pe care părinții lor le preferau sau nu. Și alte cercetări au arătat că fetele sunt mai predispuse să fie pretențioase la mâncare dacă mamelor lor evita legumele. Având în vedere acest efect puternic, părinții care încearcă să piardă în greutate ar trebui să fie conștienți de modul în care obiceiurile lor alimentare pot influența percepțiile copilului despre mâncare. Un raport din 2005 din jurnalul Health Psychology a constatat că mamele care sunt preocupate de greutatea lor și de mâncare au mai multe șanse să restricționeze alimentele pentru copiii lor sau să ii încurajeze să slăbească. Copiii celor care tin dietă vor fi mai predispusi să încerce diete. Problema este că dietele restrictive nu funcționează pentru majoritatea oamenilor și adesea duc la alimentație excesivă și la creșterea în greutate. Prin expunerea copiilor mici la obiceiuri de dietă neregulate, părinții îi pot expune riscului de tulburări de alimentație sau de o dietă cronică pe viață.

Servirea legumelor(alimentelor) plictisitoare. Părinții atenti la alimentatie servesc adesea legume simple gatite la abur, așa că nu este de mirare că copiii sunt reticenți în a le mânca. Părinții nu ar trebui să se teamă să condimenteze legumele. Adăugarea unui pic de unt, unui dressing, sau unui sos într-un fel de mâncare cu legume poate îmbunătăți semnificativ apetitul copiilor. Adăugarea de puțină grăsime la legume ajută la deblocarea nutrienților  solubili în grăsimi. Cele câteva calorii suplimentare adaugate sunt un compromis util pentru a face atractiva mancarea. Cartofii (prajiti, caci acestia sunt cei preferati de copii) nu sunt legume. Amidonul din component situeaza cartofii mai aproape de dulcirui decat de legume

„Copilul meu nu ar mânca așa ceva!”. Deși de multe ori poate fi adevărat, preferințele alimentare se schimbă adesea. Părinții ar trebui să continue să pregătească o varietate de alimente sănătoase și să le pună pe masă, chiar dacă un copil refuză să ia o mușcătură. La copiii mici, poate fi nevoie de 10 sau mai multe încercări de-a lungul mai multor luni pentru a introduce un aliment nou.

“Termina tot din fafurie!” suna de asemenea foarte cunoscut, nu?! Nu indopati copii! La acest moment in lume obezitatea la copii a deposit de mult subnutritia, adica alternative de care se tem atat de mult cei mai multi parinti. Nu utilizati farfurii mari. Un truc valabil atat la copii cat si adulti este utilizarea unor castroane sau farfurii mici. Astfel limitarea portiilor se va face usor.

Limitati la maxim expunerea copiilor la televiroz sau telefon/ tablet in timpul mesei. Luatul mesei trebuie facut constient cu sesizarea activa a culorilor, texturilor, gustului diversitatii alimentelor.

 

 

Dr. Mihai Ionescu
02.05.2022


0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

scapa de obezitate, interventii obezitate, consultatie online obezitate, micsorare stomac, inel gastric, pret micsorare stomac,


Disclaimer


Rezultatele pierderii în greutate pot varia în mod individual pe baza unor variabile ce tin de varsta, sex, obiceiuri de viata si alimentare, nivelul de exercitiu fizic zilnic.




Date contact

Adresa
Spitalul Medicover – Str. Pechea nr. 8, Sector 1, Bucuresti

Programari & Consultatii
0799 112 578

E-mail: dr.mihaiionescu@gmail.com


Abonare newsletter


Inscrie-te la newsletterul nostru pentru a primi toate noutatile si reducerile oferite de catre echipa Interventii-Obezitate.ro.



    Copyright by Interventii Obezitate 2020. Toate drepturile rezervate.

    Call Now Button
    0
    Would love your thoughts, please comment.x
    ()
    x