Consultatiile sunt ocazii foarte utile a pentru a discuta cu pacientii si a afla in acelasi timp obiceiuri de viata si alimentatie raspindite. Cel mai adesea in ultima vreme ma frapeaza confuzia intre presupunearea ca tot ce vine din natura este in mod obligatoriu sanatos si intr-un sens simplist, lipsit de pericole. In sensul asta voi descrie in urmatoarele articole example ce sustin afirmatia de mai sus.

            Primul care-mi vine in minte este cel al sucului de fructe, cu variatiile lui nominale fresh, smoothie, etc.  Publicul asuma ca acest suc provenind din fructe, iar ele din natura, este prin definitie sanatos. Ba ca are vitamine, ba ca are minerale si in general contine niste ingrediente “magice” ce duc la o sanatate vesnica. In acelasi timp tata lumea pare sa ignore cel mai pregnant element intalnit in orice suc chiar daca este fresh, recent stors  din fructe proaspete: ZAHARUL

            Un al doilea argument importiva acestor produse este faptul ca un pahar de suc presupune stoarcerea a 2-4 portocale ceea ce in mod normal, mai ales pacientii cu interventii chirurgicale de obezitate nu vor fi capabili niciodata sa consume la o masa. Astfel, pe scurt, un pahar de suc contine zaharul din 4 fructe, lucru imposibil de ingerat prin fructele intregi.

            Sucul de fructe este la fel de nesănătos ca orice alta bautura dulce. Sucul de fructe este adesea perceput ca fiind sanatos, având în vedere că este natural și are cuvântul „fruct” în el. Cu toate acestea, ceea ce mulți oameni nu reușesc să realizeze este că sucul de fructe este, de asemenea, bogat in zahăr. De fapt, sucul de fructe conține la fel de mult zahăr și calorii ca o băutură răcoritoare dulce  și uneori chiar mai mult. Cantitățile mici de vitamine și antioxidanți din suc palesc in raport cu cantitatea mare de zahăr.  Sucul de fructe nu este întotdeauna ceea ce pare. Din păcate, producătorii de alimente și băuturi nu sunt întotdeauna cinstiți în ceea ce privește produsele lor.

Sucul de fructe pe care-l găsești la supermarket nu este neaparat ceea ce pare, chiar dacă etichetat ca „100% pur” și „nu din concentrat”. După ce a fost stors din fruct, sucul este stocat, de obicei, în rezervoare massive, golit de oxigen si stocat aproximativ un an înainte de ambalare.

            Principala problemă cu această metodă este că aceasta tinde să elimine cea mai mare parte a gustului, astfel încât producătorii sunt nevoiti să adauge sucurilor așa-numitele „pachete de aromă”, pentru a aduce înapoi aroma pierdută în timpul procesării.

Deci, chiar dacă cumpărați sucuri de cea mai bună calitate la supermarket, acestea sunt încă departe de starea inițială. Cele ieftine nu mai seamănă deloc cu sucurile de fructe proaspete, ele fiind practic doar apă cu zahăr si arome de fructe.

Concluzie: Sucul de fructe nu este întotdeauna ceea ce pare, chiar și tipurile de calitate superioară au trecut prin metode de procesare care elimină aroma, făcând necesară adăugarea de „pachete de aromă” pentru a le readuce la starea inițială.

            Sucul de fructe conține vitamine, minerale și antioxidanți, dar nu are fibre și este plin de  zahăr.

Sucului de fructe îi lipsesc multe lucruri care fac fructele întregi sănătoase.

Sucul de portocale, de exemplu, conține vitamina C și este o sursă decentă de folat, potasiu și vitamina B1. De asemenea, conține antioxidanți, dintre care unii pot crește concentratia de antioxidanti din sânge.

            Per total insa sucurile de fructe sunt slabe din punct de vedere nutrițional în comparație cu frcutele intregi și alte alimente vegetale cum ar fi legumele.

Principala problemă este că sucul de fructe nu conține fibre și este foarte bogat  în zahăr.

Sa aruncam p rivire inventarul unei porții de Coca Cola și suc de mere de 350 ml:

Coca Cola: 140 de calorii și 40 de grame de zahăr (10 lingurițe)

Sucul de mere: 165 de calorii și 39 de grame de zahăr (9,8 lingurițe)

Acesta este adevărul trist despre sucul de fructe … cele mai multe tipuri conțin o cantitate similară de zahăr ca o băutură îndulcită de zahăr, uneori chiar cu mai multe calorii totale!

Concluzie: Sucul de fructe conține unele substanțe nutritive, dar mai puține comparativ cu multe alimente vegetale. Nu conține fibre și este la fel bogat in zahar  și calorii ca cele mai multe băuturi îndulcite cu zahăr.

            Este foarte ușor să consumați cantități masive de zahăr fara sa realizati, din sucul de fructe.Când mâncăm fructe întregi, este nevoie de efort semnificativ pentru a le mesteca și a le înghiți. Zaharul din ele este de asemenea legat de structurile fibroase care se descompun lent in timpul digestiei. Numai că fructul este foarte satios, deci e greu să mănânci atatea fructe cat intra in procesul de a productie a unui pahar de suc.

            Din aceste motive, zahărul din fructe întregi este trimis în ficat încet și în cantități mici. Ficatul poate metaboliza cu ușurință aceste cantități mici fără a fi supraîncărcat.

Dacă insa bei un pahar mare de suc de fructe, este echivalentul consumării mai multor bucăți de fructe într-o perioadă foarte scurtă de timp, fără toate fibrele.

Cantitatea mare de zahăr este absorbita și trimisa în ficat foarte repede, la fel ca atunci când bei o băutură îndulcită cu zahăr. O mare parte din zahărul găsit în sucul de fructe este fructoza. Ficatul este singurul organ care poate metaboliza fructoza în cantități semnificative.

Când ficatul are mai multă fructoză decât poate metaboliza, o parte din ea, devine grasime. Unele grăsimi se depun în ficat și contribuie la acumularea de grăsimi și la rezistența la insulină .

Deși cantitățile mici de suc de fructe (sau bauturi carbogazoase) nu pot provoca probleme majore pentru persoanele sănătoase, slabe și active, aceasta poate fi un dezastru complet pentru persoanele supraponderale sau cu probleme metabolice legate de regimul alimentar.

Studiile metabolice arată că zahărul lichid poate provoca rezistență la insulină, creste trigliceridele și colesterolul și provoacă acumularea de grăsime abdominală în doar 10 săptămâni.

            Deși majoritatea studiilor folosesc băuturi îndulcite cu zahăr sau fructoză, nu există niciun motiv să se presupună că sucul de fructe 100% ar fi diferit. Moleculele de zahăr sunt identice, iar ficatul dvs. nu va putea face diferența.

In cazul în care vă îndoiți, unele studii au folosit sucul real de fructe. În unul dintre ele, 480 ml de suc de struguri pe zi timp de 3 luni au provocat rezistență la insulină și au crescut circumferința taliei la persoanele supraponderale.

            Mai multe studii arată că sucul de fructe este legat de un risc crescut de obezitate și de diabet zaharat de tip 2, în timp ce fructele întregi sunt legate de un risc scăzut. Majoritatea oamenilor consumă deja prea mult zahăr și reducerea consumului de zahăr este mult mai importantă decât obținerea cantității mici de nutrienți găsite în sucul de fructe.

            În loc de suc, mâncați fructele întregi. În acest fel, veți obține toate fibrele, antioxidanții, vitaminele și mineralele găsite în mod natural în fructe.

În general, consumul de sucuri de fructe în cantități mici poate fi în regulă pentru unele persoane, dar oamenii trebuie să realizeze că, în ciuda aparentei de sănătate, sucul de fructe este într-adevăr foarte asemănător cu sucul indulcit artificial.

Cel mai important, ficatul nu poate face diferența. Toate efectele nocive ale băuturilor zaharoase se aplică și sucurilor de fructe.


5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all commentsDisclaimer


Rezultatele pierderii în greutate pot varia în mod individual pe baza unor variabile ce tin de varsta, sex, obiceiuri de viata si alimentare, nivelul de exercitiu fizic zilnic.
Date contact

Adresa
Spitalul Medicover – Str. Pechea nr. 8, Sector 1, Bucuresti

Programari & Consultatii
0799 112 578

E-mail: dr.mihaiionescu@gmail.com


Abonare newsletter


Inscrie-te la newsletterul nostru pentru a primi toate noutatile si reducerile oferite de catre echipa Interventii-Obezitate.ro.  Copyright by Interventii Obezitate 2020. Toate drepturile rezervate.

  Call Now Button
  0
  Would love your thoughts, please comment.x
  ()
  x