hernia hiatala – alunecarea stomacului din abdomen in torace

O hernie apare atunci când o parte a unui organ intern printr-un defect într-o zonă în care nu ar trebui sa existe. O hernie este numita hiatală pentru ca  hiatusul reprezinta  o deschidere în diafragm,  între torace si abdomen. În mod normal, esofagul (tubul care transportă alimentele la stomac) trece prin această deschidere. Într-o hernie hiatală, o parte a stomacului urca in torace. 

Tipuri de hernii hiatale:

De Alunecare – alunecarea stomacului din abdomen in torace . Herniile hiatale de alunecare sunt frecvente, în special la fumători, persoanele supraponderale și la femei dupa 50 de ani. Aceste hernii sunt legate de slăbiciunile care apar în mod natural în țesuturile care ancorează în mod normal joncțiunea esogastrica la diafragmă și activități sau condiții care cresc presiunea în interiorul abdomenului. Activități sau afecțiuni precum tuse persistentă, vărsături, încordare în timpul defecatiei și sarcină favorizeaza aparitia herniei hiatale.

Paraesofagiana – joncțiunea esogastrica rămâne la locul său dar o parte de stomac alunecă în torace, prinsa între joncțiunea esogastrica și diafragm. Dintre cele două tipuri de hernii hiatale, hernia paraesofagiană este mai probabil să provoace simptome severe.

Simptome

Herniile hiatale de alunecare pot fi fara simptome sau pot provoca arsuri la stomac care se agravează atunci când vă aplecați înainte, vă încordați sau vă întindeți. Pot exista eructații cronice și, uneori, regurgitatii (fluxul de conținut stomacal în gât).

În unele cazuri, o hernie paraesofagiană poate să alunece în torace și să rămână prinsă (încarcerată) și incapabilă să coboare înapoi în abdomen. Dacă se întâmplă acest lucru, există pericolul ca hernia sa se complice(stranguleze). Printre simptomele unei hernii hiatale strangulate se numără durerea brusca toracică severă și dificultăți de înghițire. Această situație necesită tratament medical imediat.

Ocazional, o hernie hiatală poate provoca anemie din cauza sângerării. Acest lucru poate apărea dacă peretele stomacului sufera in cadrul strangularii cronice.

Diagnostic

Consultatie cu un medic chirurg sau gastroenetrolog 

Radiografie toracică – O radiografie simplă poate prezenta o hernie hiatală mare.

Endoscopie digestiva superioara – Camera flexibila ce vede esofagul si stomacul..

Tranzit esogastric cu bariu – Veti inghiti un fluid care conține bariu, care apare alb pe o radiografie. Opacitatea bariului poate contura poziția herniei în torace sau poate arăta refluxul gastric în esofag.

Manometrie – Acest test măsoară presiunea, pentru a diagnostica mișcări anormale ale mușchilor în interiorul esofagului.

Evolutie

La unii oameni, o hernie hiatală se agravează lent în timp și, în cele din urmă, necesită tratament. Cu toate acestea, la alte persoane, hernia hiatala nu provoacă niciodată simptome, nu se agravează niciodată și nu are niciodată un impact semnificativ asupra sănătății sau a vieții.

Profilaxie

Este dificil să preveniți o hernie hiatală. Cu toate acestea, vă puteți reduce riscul menținând o greutate sănătoasă și nefumând. Pentru a preveni o hernie asociată cu creșterea presiunii abdominale, evitați activitățile care provoacă încordarea abdominala. 

Tratament

Majoritatea persoanelor cu hernii hiatale nu necesită tratament. Când o hernie hiatală este asociată cu simptome de reflux, cum ar fi arsurile la stomac, ar trebui să mănânci mese mai mici, mai frecvente; evitați să mâncați cel puțin două ore înainte de a merge la culcare. Dacă schimbările stilului de viață nu ameliorează simptomele, medicul dumneavoastră vă va sugera antiacide sau antisecretorii gastrice. 

Este posibil să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a repara hernia dacă aveți simptome persistente de reflux sau inflamație a esofagului (esofagită) care nu se vindecă cu medicamente. 


1 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all commentsDisclaimer


Rezultatele pierderii în greutate pot varia în mod individual pe baza unor variabile ce tin de varsta, sex, obiceiuri de viata si alimentare, nivelul de exercitiu fizic zilnic.
Date contact

Adresa
Spitalul Medicover – Str. Pechea nr. 8, Sector 1, Bucuresti

Programari & Consultatii
0799 112 578

E-mail: dr.mihaiionescu@gmail.com


Abonare newsletter


Inscrie-te la newsletterul nostru pentru a primi toate noutatile si reducerile oferite de catre echipa Interventii-Obezitate.ro.  Copyright by Interventii Obezitate 2020. Toate drepturile rezervate.

  Call Now Button
  0
  Would love your thoughts, please comment.x
  ()
  x